Logo Bioclimateam reformas ecológicas integrales
Contacto
Logo Bioclimateam reformas ecológicas integrales negro
Contacto
Logo Bioclimateam reformas ecológicas integrales
Contacto

Una casa de poble amb encant (i humitats)

Sant Celoni
Habitatge
Giovanna Seppi
Enrique Marco
Sant Celoni
Habitatge
Giovanna Seppi
Enrique Marco

El principal repte d'aquesta reforma a Sant Celoni era potenciar tot el seu encant, solucionant els problemes estructurals i d'humitats que solen tenir les cases antigues.

Es tracta d'una casa de més de 100 anys situada al centre del poble, amb dues plantes i un pati posterior amb la clàssica eixida catalana.

En el moment d'iniciar la reforma, els dos aspectes que més preocupaven el propietari eren recuperar i potenciar l'encant natural de l'habitatge i solucionar alhora els importants problemes d'humitat que tenia.

Recuperar i potenciar els aspectes arquitectònics propis de l'habitatge

El projecte, realitzat per l'arquitecta Giovanna Seppi, va mantenir els espais de la planta superior tal com havien estat concebuts en el seu origen, amb dues habitacions, una estada intermèdia que en l'actualitat pot ser usada com a estudi i un bany. Totes amb llum natural excepte l'estudi, de manera que es va posar una vidriera a la part superior la paret per deixar pas a la llum natural d'una de les habitacions.

A la planta inferior es van unir la cuina i el menjador deixant una àmplia estada que rep llum natural i a la qual s'accedeix directament a l'entrar a l'habitatge. Es van descobrir i recuperar les bigues originals, que creen un entramat de fusta molt especial i acollidor. Es va obrir totalment la part inferior de l'escala i es van recuperar també els seus materials originals, creant una volta rústica que obre pas a la sala d'estar amb la llar de foc antiga i a jardí posterior.

Al pati, s'ha respectat la típica eixida, que ofereix a més la possibilitat de doblar l'espai, amb una terrassa superior i la zona inferior on trobem un lavabo, la zona de bugaderia i un petit porxo.

Tractament d'humitats

En aquest projecte el tractament de les humitats mereix una atenció especial. No es tracta d'eliminar les actuals sinó d'aconseguir també que deixin de produir-se en el futur. El pas més important va ser identificar les causes dels problemes en els diferents focus d'humitat que tenia la casa.

Un primer focus procedent de la teulada es va solucionar reparant totes les teules i cobrint la sota-teulada amb un material natural i aïllant de cel·lulosa, i deixant oberta una "trampa" al petit traster superior, per poder accedir sempre que sigui necessari sense necessitat de realitzar obres.

El focus més complex procedia de terra, el que s'anomena "humitat per capil·laritat". Com en moltes cases antigues, l'absència de fonaments fa que la humitat de terra pugi a través de les parets, i vagi produint les molestes humitats, que resulten negatives tant a efectes d'estètica com de confort i de salut.

En aquest vídeo (2,5 min) Xavier Calm explica com es va abordar el tractament d'aquestes humitats, bàsicament aplicant dos principis: d'una banda, creant una ventilació a l'interior de les parets (que s'han trasdossat) mitjançant diferents sistemes amb el objectiu de canalitzar la humitat cap a l'exterior. D'altra banda, tractant algunes de les parets de manera que transpirin molt més i permetin que la humitat vagi sortint en lloc de quedar estancada.

Video

Com sempre, a l'hora de realitzar la reforma s'han reforçat tots els aïllaments amb materials naturals tan al sostre com a les parets, per afavorir una menor despesa energètica tan a l'estiu com a l'hivern. El toc final el deixem a les pintures, ecològiques i no tòxiques i amb colors que ajuden a crear una atmosfera agradable a l'interior i a l'exterior.

El resultat final d'aquesta reforma és un habitatge que respecta les característiques originals de l'habitatge, aportant més llum, més comoditat, més confort i eliminant totalment les humitats.

Galería
Haz clic sobre la imagen que te guste para agrandarla.

¿Quieres saber más sobre nosotros?

cONTACTAR
2010 - 2021 Bioclimateam. 
leafScroll Up